Over mij en de les

Over mij en de les

Ik ben opgeleid aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming en de Accademia delle Belle Arte in Rome. Naast het kunstenaarschap ben ik gaan lesgeven. Ik geef al vele jaren Teken- en Schildercursussen bij Gigant, markant in cultuur (voorheen Markant) en lessen Beeldend in het primair onderwijs. Daarnaast ben ik programmaleider Onderwijs PO bij Cultuurwijzer in Apeldoorn.

Hoe lossen kinderen de problemen op die ze tegenkomen bij het maken van een werk met verf, krijt of houtskool? De oplossingen waar kinderen mee komen na een beetje hulp, is een van de dingen die ik leuk vind aan het lesgeven. Mijn rol is om te inspireren, te motiveren om paden in te slaan die onbekend zijn, en te begeleiden met mijn kennis van het tekenen en schilderen. Om de ontwikkelingen en tendensen in de beeldende kunst te volgen, bezoek ik tentoonstellingen en kunstbeurzen als Art Rotterdam, Frieze Art Fair, recentelijk de Documenta in Kassel en de Biënnale in Venetie.

De opdrachten die ik geef, sluiten aan bij de belevingswereld van de kinderen maar gaan ook over compositie, techniek en betekenis. Je wilt een verhaal vertellen maar hoe verbeeld je dat? We bespreken eerst het onderwerp zodat de verbeelding op gang komt en ik laat plaatjes zien of ik doe iets voor. We kunnen kijken naar het werk van kunstenaars: Hoe doen zij het en wat zegt dat jou? Er worden verschillende materialen gebruikt als houtskool, krijt, verf, pen en inkt en verschillende technieken als collage, digitale ondersteuning en druktechnieken. We bekijken en bespreken regelmatig het werk dat gemaakt is.

Ik zie mezelf als een coachende docent en vind het belangrijk dat kinderen in een goede sfeer kunnen werken: plezier hebben in wat je doet en met elkaar.

De lessen worden gegeven in een professioneel ingericht lokaal met schildersezels, spoelbak, droogrek, grote lades voor het opbergen van werk en een drukpers. Het lokaal is gevestigd in Gigant, markant in cultuur, Nieuwstraat 379 Apeldoorn.